Reizen

Schotse Hooglanden, Cairngorms Nationale park

Het Cairngorms Nationale park is het grootste nationale park van Schotland en is 4528 km² groot. Cairngorms dankt haar naam aan de berg Cairn Gorm, wat in het Schots-Gaelisch Blauwe of Groene berg betekent.

kestrel_kyte

Wanneer je rondrijdt door het park snap je die benaming al snel. Grote delen van het gebied liggen boven de boomgrens. Naast veel meren en kleine dorpjes, ligt in het park ook de hoogste berg van Schotland (de Ben Macdui, 1.309 meter). De plaatsen kennen veel voorzieningen vanwege de belangrijke rol van het toerisme. De gemakkelijkste manier om het Cairngorms National Park te bereiken, is via de rijksweg A9, de A93 in het oosten of de hoofdspoorlijn van Perth naar Inverness, die door het westen van het park loopt.

 

Vele kleine dorpjes om te overnachten

In Cairngorms liggen vele kleine dorpjes verspreid. Wij sliepen in de buurt van het dorpje Braemar in het Dalmunzie Castle hotel. Erg gezellig met mooie authentieke schotse kamers en een mooie openhaard. Tijdens het ontbijt waren er lekkernijen uit de streek. Braemar is een dorp binnen Royal Deeside, een gebied dat erg geliefd is bij generaties van de koninklijke familie. Vanaf hier kunt u genieten van een uitstekend aanbod aan buitenactiviteiten, zo zijn er 92 km aan wandel- en fietsroutes van hoog niveau.

Loch Muick

Loch Muick,
Loch Muick, Glen Muick, Balmoral Estate. Damian Shields

Loch Muick is een langwerpig meer en omringd door steile bergen. Vanuit Braemar laat je de bewoonde wereld ver achter je en rijd je, over een slingerpaadje, in 55 minuten de hooglanden in. Er is een grote verscheidenheid aan vogels en dieren te vinden in en rond het meer, waaronder rode eekhoorn, edelhert, scholekster, zalm en forel. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een wandeling, in het informatiecentrum krijg je de laatste informatie over de mogelijkheden.

Wij hebben een 9,8 km vrije route langs het meer in 4 uur afgelegd. De tocht met amper hoogteverschil bracht ons over steile paden en langs watervallen. In ons hotel hoorden we dat het gebied rondom Lock Muick ook erg geliefd is bij de royals. Koningin Victoria hield zo veel van deze streek dat haar echtgenoot, Prins Albert, Balmoral Castle in het midden van de 19e eeuw bouwde als hun Schotse vakantieverblijf.

Naar de top

Het is ook mogelijk om een wandeling naar de toppen van de bergen rond het meer te maken. De wandeling die ongeveer 20 kilometer lang is, start en eindigt bij Loch Muick. Afhankelijk van zomer of winter condities moet je maatregelen treffen, in de winter zijn de bergen bedolven onder een laagje sneeuw en kan je soms te maken hebben met lawinegevaar. Check de (weer)omstandigheden en voorspellingen dus ook bij het informatiecentrum, zij kunnen je meer vertellen over de haalbaarheid van de wandeling.

Dierenspotten in Cairngorms

Het park is een veilige haven voor heel veel verschillende dieren. Waaronder veel bedreigde diersoorten, zoals de Schotse wilde kat, steenarenden en de patrijs. Als je in het najaar komt, zorg dan dat je het angstaanjagende gebrul van edelherten ervaart. Het is echt onvergetelijk!

Er zijn negen afzonderlijke nationale natuurreservaten (NNR’s) binnen de Cairngorms National Park, en elk heeft een scala van wilde verrassingen. Bij Loch Muick zijn die gigantische vogels die rond de rotsen zweven waarschijnlijk steenarenden. Je kunt ook de vistechniek van de visarenden bewonderen in Loch Garten.

Het maakt niet uit voor hoe lang. Cairngorms is de ideale bestemming voor verschillende outdoor activiteiten.  

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close