Reizen

Noorwegen heeft zoveel te bieden op het gebied van outdoor.

Het is één uur in de ochtend en de middernachtzon schijnt. Ten noorden van de poolcirkel duren de zomerdagen maanden en maken zowel de lokale bevolking als de bezoekers blij, energiek en luchtig.

De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat. En de rest van de nacht. Eigenlijk de hele dag. Ja, het is dezelfde zon als over de hele wereld.

De middernachtzon is te zien in alle landen boven de poolcirkel. Het verre noorden van Noorwegen is echter veel toegankelijker dan de meeste Arctische gebieden. In feite kunt u met commerciële vluchten helemaal naar Spitsbergen vliegen, halverwege tussen het vasteland van Noorwegen en de Noordpool. Op het vasteland van Noord-Noorwegen zijn er steden, dorpen, wegen en infrastructuur. Dit betekent dat u het hele jaar door moeiteloos en zonder gevaar kunt verkennen.

De hele regio Noord-Noorwegen is rijk aan natuurlijke schoonheid, dramatische landschappen, fascinerende cultuur, charmante steden en met zoveel daglicht nodigt het uit tot een veelvoud aan spannende avonturen, leuke activiteiten en interessante ontmoetingen.

Hier zijn enkele van de ervaringen die bezoekers in Noord-Noorwegen kunnen beleven wanneer het weer mogelijk is om te reizen.

Safari’s in het wild.

Begeleide safari’s in het wild brengen je veilig naar een uniek dierenrijk, en in Noord-Noorwegen betekent dit walvissen, vogels, elanden, rendieren, walrussen en zelfs koningskrabben.
Papegaaiduikers, zeearenden, drieteenmeeuwen, aalscholvers, Jan van Genten zijn slechts enkele van de vogels die je in Noord-Noorwegen kunt observeren.
Er zwerven verschillende soorten walvissen rond in de wateren van Noord-Noorwegen; potvissen, bultruggen, orka’s en op Spitsbergen kunt u zelfs blauwe vinvissen, beluga’s en gewone vinvissen tegenkomen – het op een na grootste dier ter wereld. Je kunt tijdens hun migratie zelfs rondhangen met rendieren. Visit Natives biedt in het voorjaar een zesdaagse migratiesafari met rendieren aan.

Strandleven en wateractiviteiten

Vanwege het opwarmende effect van de Golfstroom nodigen de wateren van Noord-Noorwegen uit tot een verscheidenheid aan activiteiten. Langs de kust vind je enkele van de mooiste stranden van Noorwegen. Haukland Beach is onlangs door Lonely Planet uitgeroepen tot het beste strand van Europa. Zonnebaden onder de middernachtzon?

U kunt eilandhoppen per kajak of kano, vissen op zout en zoet water, duiken, zwemmen en zelfs surfen. Unstad Beach op de Lofoten is een van de hotspots geworden voor surfers van over de hele wereld – zelfs in de winter. Of wat dacht u van duiken in ‘s werelds sterkste maalstroom, Saltstraumen, bij Bodø?

Vind je pad

De hele regio van Noord-Noorwegen biedt grillige bergtoppen, smalle fjorden, eilanden en inhammen en grote bergplateaus. Dit biedt uitstekende mogelijkheden om te wandelen, klimmen, speleologie, paardrijden, fietsen, gletsjerwandelen en afslaan onder de middernachtzon is iets wat je op maar heel weinig andere plaatsen in de wereld kunt doen.

Bodø Europese Culturele Hoofdstad 2024 en andere steden en dorpen
Ondanks dat het zo ver naar het noorden van de wereld ligt, is Noord-Noorwegen al duizenden jaren gevestigd en tegenwoordig vind je overal in de regio steden, dorpen en dorpen. Ze bieden allemaal geweldige restaurants, uitgaansgelegenheden en culturele ervaringen en wie zou graag een glas wijn of een lokaal brouwsel onder de middernachtzon willen drinken. Tromsø is de grootste stad in de regio en heeft de bijnaam “Parijs van het Noorden” gekregen omdat de vissers die met hun vangsten naar het zuiden in Europa gingen en met de laatste mode terugkwamen. Andere geweldige steden zijn Bodø, dat in 2024 Europese Culturele Hoofdstad wordt, Alta, Kirkenes, Honningsvåg, om er maar een paar te noemen.

Eigenlijk kan Longyearbyen op Spitsbergen een van de beste wijnkelders van Noorwegen een boost geven.

Culturele onderdompeling – attracties en musea

Noord-Noorwegen biedt een zeer rijk cultureel leven. Musea en attracties met een lokale identiteit, concertzalen, lokale en internationale festivals in overvloed. De regio kan bogen op twee sites die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan; de Vega-eilanden en de stenen beelden in het Alta Museum. In Andøy in Vesterålen kunnen ruimteliefhebbers ruimteschip Aurora vinden, en voor spoorliefhebbers biedt de Ofotbanen-spoorlijn geweldige vergezichten – helemaal tot in Zweden.

De Vikingen vestigden zich ook in Noord-Noorwegen en in het Lofotr-museum kun je meer te weten komen over hun manier van leven.

Een belangrijk onderdeel van de Noorse cultuur is de Sami-bevolking die voornamelijk in Noord-Noorwegen woont. Steden als Karasjok, Kautokeino en Alta hebben allemaal musea en attracties die de Sami-cultuur laten zien.

Culinair genieten – Eten is het halve werk

Noorwegen heeft de afgelopen jaren een stille culinaire revolutie doorgemaakt. De verandering in houding ten opzichte van Noorse eettradities is formidabel geweest met een toename van lokale en biologische producten en voedsel.
Het Arctische groeiseizoen is kort, maar wat het aan lengte mist, maakt het goed met smaak. Een aantal specialiteiten om uit te proberen tijdens een bezoek aan Noord-Noorwegen is kabeljauw, waaronder wangen en tongen, koningskrab, gedroogde kabeljauw, schaaldieren en natuurlijk rendieren. Al deze zijn bereid op traditionele en moderne manieren, en is zowel te vinden in restaurants in steden en dorpen, maar ook in meer afgelegen gebieden.

Unieke plekken om te verblijven

Noord-Noorwegen biedt accommodatie die een beetje ongewoon is. Handelsposten, vuurtorens, visfabrieken, vissershutten (rorbu), Sami lavvos (traditionele tenten), boerderijen, het zijn slechts enkele van de mogelijkheden.

In de afgelopen jaren heeft de regio de opkomst meegemaakt van architectonisch unieke lodges, kleine resorts, glamping-opties, zelfs een contemplatieruimte. Hier zijn een paar voorbeelden: The Arctic Hideaway, Varanger Lodge – Untamed Luxury, Isbreen – Aan de voet van de gletsjer.

Unieke plekken om de middernachtzon te observeren

Afhankelijk van waar je heen gaat, is de middernachtzon overal boven de poolcirkel te zien van half mei tot eind juli, dus waar je ook gaat, de kansen zijn hetzelfde, zolang het weer natuurlijk meewerkt. Maar het licht in het noorden is sowieso altijd magisch en laat bezoekers de lokale cultuur en tal van activiteiten ervaren.
Enkele van de meest spectaculaire plekken om van de zon te genieten zijn de Vega-eilanden – een gekoesterde archipel die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, Senja buiten Tromsø, Vesterålen en natuurlijk de Noordkaap, het noordelijkste punt van het vasteland van Europa.
Het regionale toeristenbureau voor Noord-Noorwegen heeft 13 unieke en speciale plekken bedacht om naartoe te gaan voor je zonnige avonturen. Of je nu langs de kust bent, in het binnenland, in steden of dorpen, het zal op je schijnen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button