Reizen

Beleef D-Day door de verhalen van de veteranen

Wanneer je tijdens je D-Day bezoek iets speciaals wilt beleven, dan is een tour met Monica of René een echte aanrader. Samen runnen ze D-Day Battletours, een kleine organisatie met zelf ook een mooie historie. Sinds 1989 gevestigd in Saint-Mér-Eglise. Ja inderdaad de kerk met de parachutist.

Natuurlijk is het vrij eenvoudig om zelfstandig een tocht langs de vijf D-Day stranden te maken. Echter wanneer je iets speciaals wilt beleven dan is een tour met een van de gidsen van D-Day Battletours een echte aanrader.
Zelf hadden wij het genoegen om de tour met Monica te maken. Veel veteranen heeft zij in de afgelopen jaren als gast mogen rondrijden. Juist deze mensen en de plaatselijke bevolking hebben ervoor gezorgd dat het verhaal dat ze vertelt rijker en vol aan historische feiten is geworden. Niet alleen een verhaal uit de geschiedenisboeken. Een verhaal met een ziel waarbij het heel eenvoudig is om met het zicht op de stranden, bunkers, granaatinslagen en graven een voorstelling te maken van de verschrikking die zich hier moet hebben afgespeeld.

Persoonlijk

D-DayJuist deze persoonlijke touch of noot, net hoe je het wilt omschrijven, maakt het zo bijzonder. Zaken zoals een verscholen mitrailleursnest midden in het weiland of de resten van de landingsbanen als erfafscheiding zou je normaliter gewoon passeren. Het niet geplande bezoek aan een kerk die dienst deed als noodhospitaal, de vergelijking met oude oorlogsfoto’s met de overblijfselen van vandaag. Of het bespreken van oorlogsfilms en wat de scriptschrijvers hebben aangepast om de film aantrekkelijker te maken. Maar waar de werkelijkheid van begraven ligt op de geallieerde begraafplaats.

Geschikt voor kids.

D-DayDe persoonlijke verhalen en de passie waarmee dit verteld werd hebben deze tour super gemaakt. Vanaf de eerste tot de laatste minuut blijf je geboeid. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het invullen van deze trip die, door de Nederlandse gidsen, zeer zeker ook geschikt is voor gezinnen met kinderen. Mocht je willen overnachten dan kan D-Day battletours dat ook regelen. Wij hebben genoten van de verhalen en zeker van de aandacht die we tijdens de gehel tour hebben gekregen.

Deze verhalen moeten bewaard en verteld blijven zodat we kunnen zeggen: ‘dit nooit meer’.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
Close
Close