ActiviteitenReizen

Alpaca’s een bijzonder outdooractiviteit.

De alpaca is al bijna niet meer weg te denken uit ons Nederlandse landschap. Steeds vaker zie je groepjes alpaca’s in de wei. Soms heel kleinschalig privé maar meer en meer als bedrijfsvoering. Zo is het mogelijk om onder begeleiding een alpaca wandeling te maken in Brielle of met een goedgevulde picknickmand tussen de alpaca’s genieten in Valthermond.

De alpaca is net als de lama en de dromedaris familie van de kameelachtigen. De alpaca komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Vroeger werden de alpaca’s al door de Inca’s gehouden, voornamelijk voor de bijzonder zachte en fijne wol. Een volwassen alpaca heeft een schofthoogte van ongeveer 75 cm. een weegt tussen de 50 en 70 kilo. Een pasgeboren veulentje (cria) weegt ongeveer 7 kilo en komt na een draagtijd van ca. 11,5 maand ter wereld. Bijzonder is dat de geboorte meestal plaatsvindt tussen 10 en 2 uur overdag en dan nog vaak alleen met mooi weer. Een alpaca likt haar cria namelijk niet droog en omdat ze oorspronkelijk uit het Andesgebergte komen waar het ‘s-nachts vaak vriest, heeft de cria voldoende tijd nodig om op te drogen door de zon.

De Wandeling.

Bij Alpaca-World-Brielle is het mogelijk om, onder begeleiding, met alpaca’s te gaan wandelen. Je wordt ontvangen bij de alpa­ca’s. Na een korte instructie ga je op weg met een aantal alpaca’s. Per 2 personen gaat er 1 alpaca mee, zodat deze 2 personen afwisselend een alpaca begeleiden. Honden kunnen niet mee met de wandeling. We komen op de route langs bijzondere plekken, zoals de poort die op 1 april 1572 door de Watergeuzen is veroverd om Brielle te bevrijden van de Spanjaarden. Uiteraard wordt er onderweg veel over de alpaca’s verteld en is er veel gelegenheid om foto’s te maken. De duur van de wandeling, inclusief tijd voor een kopje koffie of thee met een Briels Zandtaartje, is ca. 2 uur. Alpaca’s zijn vriendelijke, nieuwsgierige dieren die zelden spugen, zeker wanneer er voldoende afstand van elkaar wordt gehouden. Deelname aan de wandeling is echter te allen tijde voor eigen risico. Advies: breng een paar laarzen/schoenen mee die nat/vies mogen worden en trek op koude dagen een paar handschoenen aan. Voor informatie ga je naar alpaca world brielle.

De Picknick

Stoer bij de Boer biedt drie verschillende arrangementen aan. Van een eenvoudige picknickmand tot luxe mand en zelfs een voor een romantisch moment. Vanwege de corona is het momenteel zelfs mogelijk om de boerdeij een bepaalde tijd in zijn geheel af te huren. Tijdens de picknick krijg je de mogelijk om de alpaca’s van dicht bij mee te maken. Alpaca’s zijn erg nieuwsgierig en komen graag even snuffelen. Ze zijn gewend aan mensen en aandacht. Je kan ze rustig aaien, brokjes voeren en foto’s maken. Het sfeervolle verblijf is geheel overdekt. Voor informatie ga je naar stoer bij de boer.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button