Golf

4 Tips om een tekenbeet tijdens het golfen te voorkomen.

Ook tijdens het golfen worden tekenbeten een steeds groter probleem in Nederland. In de laatste jaren is het aantal tekenbeten verdubbeld. Met het grote risico de ziekte van Lyme op te lopen. Zeker als golfer loop je een vrij groot risico om het slachtoffer te worden van een tekenbeet. Teken bevinden zich namelijk in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Precies de gebieden waar de golfterreinen zich bevinden. Alleen wanneer je uitsluitend op de fairway en de green speelt is de kans gering. Maar ja welke golfer lukt dat.

4 Tips om een tekenbeet en een Lyme infectie te voorkomen

1. De juiste kleding

Sta goed voorbereid op de afslag. Denk aan de kledingvoorschriften en omstandigheden bij uw kledingkeuze. Bedek het hoofd met een petje of cap. Draag verder sluitende kleding. Zoals een lange broek met dichte schoenen en hoge sokken. Zonnen doen we op het strand dus een shirt met lange mouwen dragen we in de broek.  Verde is lichte kleding handig want daar is een teek vrij eenvoudig op waarneembaar.

2. Voorkom contact met teken

Het klinkt misschien als een open deur en is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vermijd zoveel mogelijk de gebieden met bomen, struiken en hoog gras, blijf zoveel mogelijk op stukken lopen waar het gras kort is. Mocht je toch terecht komen in deze gebieden vanwege een slice of hook besteed dan extra aandacht aan waar je loopt. Zodoende verminder je de kans op contact met teken.

3. Gebruik anti-tekenmiddelen en contoleer uw lichaam.

Het gebruik van DEET 30% 40% 50% (care plus) is aan te bevelen als de kans op teken groot is. Er is ook een variant zonder DEET maar op basis van natuurlijke lemon-eucalyptus extracten. De werkzame stof Citriodiol® is effectief tegen teken.  Tegenwoordig is er ook geïmpregneerde kleding zoals broeken en sokken die je tegen teken beschermen. Na een ronde golf is het erg verstandig om uzelf te controleren op tekenbeten. Het is belangrijk om uw lichaam en kleding te controleren op teken nadat u op de golfbaan bent geweest. Heeft u een teek? Haal die dan zo snel mogelijk weg!

4. Verwijder een teek snel en secuur

Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
• Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
• Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere teken verwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing.
• Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

Verwijder een teek zo snel mogelijk maar zeker binnen 24 uur om de kans op een infectie te verkleinen.

Voor de juiste bescherming ga je naar Bol.com

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button