ActiviteitenWintersport

Waarom je een skihelm moet dragen tijdens de wintersport.

Het aantal mensen wat tijdens de wintersport een skihelm draagt wordt steeds groter. We kunnen wel stellen dat steeds meer Nederlanders een skihelm dragen op de pistes. Voornamelijk uit veiligheidsoverwegingen is het dragen van een helm essentieel. Helaas is nog steeds niet iedereen hiervan overtuigd. In tegenstelling tot snowboarders zijn het met name de skiërs die het gevaar onderschatten.

caimDe belangrijkste reden is natuurlijk veiligheid. Bij wintersport ongelukken denken we vaak aan gebroken ledematen. Maar in bijna alle gevallen is er ook sprake van hoofdletsel. Het hoeft niet eens altijd je eigen schuld te zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je kan zo maar omver geskied of geboard worden door een ander. De snelheden die we met het huidige materiaal halen liggen veelal al snel ver boven de 60 km per uur. Bij een crash kan een skihelm in 80% van de gevallen ernstig hoofdletsel voorkomen. Er zijn genoeg voorbeelden die de noodzaak van een skihelm hebben aangetoond. Zo waren er tijdens de Olympische spelen van 2018 meerdere Snowboardsters die na een harde val hun skihelm braken.

Een skihelm is cool. Dankzij nieuwe technieken zijn skihelmen de laatste jaren steeds comfortabeler geworden. Lichte materialen en ventilatietechnieken maken dat je amper merkt dat je iets op je hoofd hebt. De skihelm is onderdeel geworden van een trendy outfit

Naast veiligheid en hip de piste af is de helm ook nog eens lekker warm.

In sommige landen is het verplicht dat kinderen een skihelm dragen. Voor volwassenen is het slechts een kwestie van tijd voor de verzekeraars dit verplicht stellen.

  • Duitsland. Geen helm vereist. De Duitse Ski Association (DSV) en de Duitse Ski Instructor Association (DSLV) werken al jarenlang om skiërs te overtuigen om een ​​helm te dragen.
  • Oostenrijk. Een helm vereiste voor kinderen tot 15 jaar wordt beslist door de federale overheid, de uitvoering is de verantwoordelijkheid van de federale staten. In Salzburg, Stiermarken, Karinthië, Neder-Oostenrijk en Burgenland is de helm verplicht, in Tirol en Vorarlberg is er geen regeling.
  • Zwitserland. In Zwitserland is er geen helmplicht. Succesvolle bewustmakingscampagnes hebben echter geleid tot de hoogste stijgingscijfers voor helmen in Europa.
  • Italië. Helm is verplicht  voor kinderen tot 14 jaar. De politie is verantwoordelijk voor de controle. Iedereen die wordt aangetroffen tijdens het skiën of boarden zonder helm, kan te maken krijgen met  de intrekking van de skipas en een boete van maximaal 200 euro.
  • Frankrijk. Er is geen helm vereist, maar er zijn verschillende campagnes voor het gebruik van helmen bij kinderen.

Kortom een skihelm is helaas nog niet overal verplicht maar biedt zeker veiligheid, is erg cool en biedt warmte. Genoeg redenen om altijd goed gehelmd de berg af te gaan.

Er is erg veel keuze maar zorg dat je helm altijd goed past.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close