Activiteiten

Teken zijn weer actief. Opgepast!!

De zomer staat voor de deur en het Covid-19 virus laat ons veelvuldig de natuur bezoeken. De afgelopen periode is het extreem warm geweest. Niet alleen omstandigheden waarbij teken goed gedijen maar tevens omstandigheden waarbij wij de schaduw van het bos opzoeken. De kans dat we gebeten worden door teken is het hoogst van maart tot en met oktober. Wanneer de temperatuur boven de 6 graden Celsius komt worden teken namelijk al actief. Wees dus alert zodra de temperaturen weer beginnen te stijgen en je naar buiten gaat. 

Omdat de teek van onderen komt, uit het struikgewas, gras en de heide, is het belangrijk om je benen te beschermen. Je kunt daarom het beste je broekspijpen in je sokken stoppen. Dit kan met gewone sokken, alhoewel teken dan nog steeds omhoog zullen klimmen op zoek naar een plekje om te bijten. Een verstandigere keus zijn sokken geïmpregneerd met permetrine. Dit middel is een insecticide die de teek afweert en onschuldig is voor de mens.

Een teek kan besmet zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten kunnen zeer gevaarlijk zijn voor mensen. De ziekte van Lyme kan opgelopen worden door een beet van deze met de Borrelia-bacterie besmette teek. Indien niet tijdig gediagnosticeerd en behandeld, kan de ziekte van Lyme een ernstige, invaliderende en chronische ziekte worden. Preventieve maatregelen, controleren op teken na een rondje in de natuur, de teek snel verwijderen en weten op welke symptomen je moet letten, zijn essentieel om de kans op de ziekte van Lyme te minimaliseren.

Omdat voorkomen beter is dan genezen volgt hieronder een stappenplan om de kans op een tekenbeet en eventuele ziekte zo klein mogelijk te maken.

 Voorkomen
 • Draag lichaam bedekkende, lichtgekleurde kleding. Ook bij golfen.Teken zijn hierop goed zichtbaar.
 • Blijf zo veel mogelijk op de wandelpaden.
 • Vermijd het lange gras en struikgewas.
 • Gebruik een insecten werendmiddel met Deet of Citriodiol.
 • Draag geïmpregneerde sokken.
Herkenning en controle
 • Voorkeursplekken voor teken zijn met name de vochtige lichaamsplekken en plekken met een dunne lichaamshuid.
 • Tussen de tenen, knieholtes en liezen, bilspleet, oksels, nek en haarlijn, achter de oren.
Verwijderen
 • Verwijder de teek zo snel mogelijk, dit verkleint de kans dat geïnfecteerde teken ziektes overdragen. Snel verwijderen is géén garantie dat de teek je niet kan besmetten!
 • Irriteer de teek niet met zeep, alcohol of vuur e.d.; dit verhoogt de kans op besmetting doordat de teek zijn maaginhoud in de bloedbaan spuugt.
 • Verwijder de teek met een speciale teken verwijderraar, zoals een teken verwijderkaart, tekenlepel of puntig pincet.
 • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek die langzaam uit de huid, zonder te draaien, te knijpen of de teek te beschadigen. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium. De teken verwijderraar kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Noteer datum en plaats van de tekenbeet op het lichaam en maakt een foto van de beetplek.
 • Meld de tekenbeet bij de huisarts.
Controle op symptomen
 • Houd de beetplek tenminste 12 weken goed in de gaten.
 • De ziekte van Lyme met erythema migrans (EM). Bij besmetting kan er dagen tot weken na de tekenbeet een groter wordende rode vlek/kring (bij gekleurde mensen een blauwe of gelige vlek/kring – een zogeheten erythema migrans (EM) – op of in de buurt van de beetplek verschijnen. Ga dan onmiddellijk naar de huisarts en vraag om een antibioticakuur. Testen is bij het verschijnen van een EM overbodig. Maak een foto van de vlek.
 • De ziekte van Lyme zonder erythema migrans (EM). Als je besmet raakt, kun je weken tot maanden na de besmetting griepachtige klachten krijgen, maar dat kan ook uitblijven. Maanden tot jaren later kun je zeer diverse klachten krijgen. Het is dan moeilijk om de juiste diagnose te krijgen. Hieronder enkele van de vroege symptomen.
  – Griepachtige klachten, zoals koorts, rillingen, vermoeidheid, keelpijn, spierpijn, stijve nek, gewrichtspijnen en hoofdpijn.
  – Borrelia lymfocytoom, blauwrode, vast aanvoelende zwelling op onder andere oorlel, tepel, scrotum.

Voor beschermende producten ga je naar de site van Care-Plus. Kopen kan ook bij Bol.com

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button