ActiviteitenUitrusting

Sporten tijdens Corona-pandemie?

Hoe veilig is sport in tijden van de Corona-pandemie? Heeft sport invloed op het beloop van de ziekte – en kan het zelfs beschermen tegen ernstige gevallen?

Beschermt sport tegen het coronavirus?

Zelfs gepassioneerde sportfans zijn niet immuun voor het oplopen van Covid-19. De eerste onderzoeken laten nu echter een verband zien tussen lichamelijke inactiviteit en vaker voorkomende ernstige ziekte. Een team van onderzoekers onder leiding van Robert E. Sallis van het Kaiser Permanente Fontana Medical Center in Californië kwam in hun onderzoek onder 48.440 volwassen Covid 19-patiënten tot de conclusie dat degenen die regelmatig sporten, minder kans hebben op ernstige ziekte.

Hoe belangrijk is sport in tijden van de Corona-pandemie?

In tijden van wereldwijde lockdown en gebrek aan mobiliteit als gevolg van het coronavirus zijn niet alleen fysieke maar ook psychologische gevolgen bedreigend. Volgens bewegingswetenschappers prof. Dr. Niels Nagel en Anna Lisa Martin-Niedecken kunnen deze zich op verschillende manieren uiten:

Angsten
spanning
Afnemende cognitieve prestaties
hogere prevalentie van psychische aandoeningen

Ook sportwetenschapper prof. Ingo Froböse waarschuwt dat het verbieden van club- en massasporten “de zieken van de toekomst” oplevert. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herhaalde in haar richtlijnen voor 2020 dat lichaamsbeweging en sport bij kinderen en adolescenten “de fysieke, mentale en cognitieve gezondheid verbeteren”.

Hoe beïnvloedt de ziekte van het coronavirus de atletische prestaties?

Ook na het overleven van een ziekte van Covid 19 kan secundaire schade optreden die onder meer de atletische prestaties beperkt. Volgens de Society for Orthopaedic Traumatological Sports Medicine (GOTS) zijn de volgende symptomen waargenomen bij atleten, zelfs na milde klachten:

pathologische vermoeidheid
verminderde prestaties
neurologische gebreken
problemen met het hart

Volgens dit blijft ongeveer 40 tot 50 procent van de patiënten met Covid 19 een of meer symptomen vertonen, d.w.z. “Lange COVID”, drie tot zes maanden of langer na de ziekte.

Hoe hoog is het risico op infectie bij teamsporten zoals voetbal?

Voor buitensporten beschouwen aerosolonderzoekers het risico ook als laag. “Spelvormen, duels, d.w.z. heel normale teamtraining zijn zonder problemen mogelijk. Kleine groepen en strikt op afstand trainen hebben geen zin”, zei Dr. Scheuch. “Laat mensen, vooral kinderen, weer schoppen.”

Bij binnensporten is het een beetje anders. Hier hangt het sterk af van de grootte van de menigte en de kwaliteit van de ventilatie.

Schrijver is Martin Jahns die ook betrokken was bij het onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button