ActiviteitenRunning

Wat een prestatie.

Fight for your goal, but love what you have.

Ondanks een enorme inspanning heeft Pau Capell zijn Breaking 20-uitdaging niet gehaald.  Er zijn maar weinig sporten zo puur als hardlopen. Het is gewoon de hardloper en hun lichaam, ijsberen door bewegingen waarvoor we geboren zijn. Het is een solo-uitdaging. Maar het is geen solosport.

De hardloopgemeenschap is een van de grootste ter wereld. Of je idee van hardlopen nu een zondagse jogging in het park is, doordeweekse avondintervallen op een loopband of dagelijkse trainingssessies gericht op een specifiek doel, je bent een hardloper. Elke nieuwe prestatie in de hardloopgemeenschap is een stap voorwaarts voor de hele sport.

Dit was het doel van Pau Capell met Breaking 20: een droom om het UTMB-parcours van 171 km in minder dan 20 uur te lopen. Het zou een verbetering zijn van meer dan 19 minuten van zijn recordbrekende overwinning in 2019. Er zouden geen hulpposten, toeschouwers of andere concurrenten zijn. Het was een enorme uitdaging.

“Toen ik aan het jaar begon, was de UTMB een van mijn belangrijkste doelen”, legt Pau uit. “Toen de race werd afgelast, was ik erg verdrietig. Ik had een doel nodig om me gemotiveerd en fit te houden. Dus ik dacht: we gaan het UTMB parcours doen? Dat zou toch mogelijk moeten zijn in 20 uur!!

Het idee om het alleen te doen, was niet om de krantenkoppen te halen of iets duidelijk te maken. Het doel was persoonlijk, dus het project moest dat ook zijn. Ondanks day Pau voor zijn gevoel nooit  echt alleen is als hij rent.

“Ik heb altijd de steun van mijn familie, vrienden en The North Face.”

En ook nog een hele horde fans. Een honderdtal toeschouwers wachtten op Pau aan de start in Chamonix. Meer stonden de hele nacht langs de route. Een grote menigte was terug in Chamonix om hem te zien finishen en hij kreeg in minder dan 24 uur 5.000 volgers op zijn sociale kanalen. Ondanks zijn verbazing en nederigheid is hij duidelijk een inspiratie voor velen.

De druk om de 171 km lange route in minder dan 20 uur te lopen was enorm. Maar in de weken voorafgaand aan het evenement nam Pau alles op zich. Hij concentreerde zich op zijn raceplan, zijn voeding, zijn conditie. Maar drie uur voor de start op donderdag 27 augustus kwam het keerpunt.

“De grootste uitdaging voor mij was niet alleen rennen. Het was om de druk voor het project van de media, de hardloopgemeenschap en zelfs van mijzelf te beheersen. In eerste instantie lukte het me dit voor elkaar te krijgen. Maar een paar uur voor de race kon ik de druk niet meer aan. Ik was echt heel zenuwachtig en begon te huilen. Het was een kritiek moment voor mij. Ik explodeerde helemaal. Het was moeilijk om te weten dat alle ogen van de trailrunning-wereld op mij gericht waren. ”

Gelukkig verdwenen deze zenuwen toen Pau begon te rennen. En wauw, wat een begin. Hij arriveerde in Courmayeur, rond de 90 km, een volle vijf minuten voor op schema. Maar kort daarna begonnen de dingen te veranderen.

“Ik heb mijn timings van vorig jaar als referentie gebruikt. Ik was van plan om elk uur een minuut sneller te rennen tot Break 20. Ik was op tijd tot ongeveer 100 km, maar rond La Fouly begon ik me moe te voelen. Bij Champex-Lac begon ik te denken dat het misschien niet mogelijk is om de volledige cursus onder de 20 uur te lopen. Ik denk dat ik in het begin te snel rende. De laatste 40 km waren de ergste die ik me kon voorstellen – ik wist dat ik geen 20 uur kon pauzeren. Ik vocht gewoon om mijn tijd van vorig jaar te breken. ”

Pau heeft de volledige UTMB parcours niet in minder dan 20 uur voltooid. Maar op de lange termijn werd dit project zoveel meer dan alleen het doorbreken van een tijdsbarrière.

“Natuurlijk wilde ik het parcours in minder dan 20 uur lopen en dat deed ik niet, dus als we het alleen over prestaties hebben, ben ik niet tevreden. Maar toen ik klaar was, was ik heel blij omdat al deze mensen volgden wat ik aan het doen was. Ik was echt gemotiveerd omdat ik hen motiveerde. ”

foto: Mathis Dumas

Pau is altijd een persoon geweest die zich voedt met een menigte. Toen hij in 2019 Chamonix tegenkwam om de UTMB-titel te pakken, pauzeerde hij om te dansen met de toeschouwers langs de straten en merkte op dat hij niets aan de mensen gaf, maar ze gaven alles aan hem. “Ik denk dat dat magie is,” zei hij destijds. En tijdens zijn Breaking 20-poging waren het wederom de toeschouwers die het zo bijzonder maakten.

“Het mooiste moment was bij de start toen ik zag hoeveel mensen er waren om mij aan te moedigen. Ik was alleen. Er waren geen andere hardlopers. Ze waren er alleen om te zeggen: ‘kom op Pau, je kunt het’. Het voelde ook goed als ik aan het rennen was, omdat ik het met andere mensen deelde en veel steun had op het parcours. Het was geweldig.”

Pau voltooide het UTMB-parcours van 171 km in 21.17.18. Hij navigeerde zelf de koers, grotendeels in het donker. Hij had geen officiële start- of finishlijn. Hij had niet de steun van een enorme organisatie, zoals de officiële UTMB, achter zich. Maar hij had ons allemaal.

“Breaking 20 was een persoonlijk project. Dus ik heb geen officiële startlijn, een finishlijn, een expo voorbereid. Ik heb niet alle dingen voorbereid die echt goed zijn om mensen aan te moedigen om te komen. Maar mensen kwamen toch naar Chamonix. Ze kwamen me aanmoedigen op de route. En ik ben er echt dankbaar voor. Ik heb zoveel geluk en geluk. ”

Pau zal op de een of andere manier terugkomen om de UTMB-koers opnieuw aan te pakken. Of het nu is als onderdeel van het officiële evenement, of om opnieuw te proberen om zelf 20 te breken. Hij heeft onderweg een aantal dingen geleerd. Hij zou zijn tempo de eerste 100 km vertragen en kracht sparen om sneller te rennen voor de laatste 71 km. En hij zou minder beklemtonen over het resultaat. Maar hij wil de hoogte- en dieptepunten nog steeds delen met zijn fans, toeschouwers en supporters die hem bij elke stap volgen. “Dit was niet alleen mijn race. Het was ook hun race. ”

Pau Capell is een van de trail runners die door The North Face wordt ondersteund. De foto’s zijn gemaakt door Mathis Dumas en James Poole.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button