Activiteiten

Opening Ski seizoen 2020-2021

In het weekend begint het ski-alpine seizoen in Sölden. Het is de opmaat naar een wintersportseizoen dat wordt gekenmerkt door de Corona-pandemie. ISPO.com biedt informatie over plannen voor alpineskiën, biatlon, schansspringen, langlaufen en Nordic gecombineerd.

Op 17 oktober wordt in Sölden het startschot gegeven voor het wintersportseizoen 2020/21. Het is het begin van een seizoen dat er door de coronapandemie waarschijnlijk als nooit tevoren uitziet: sommige wedstrijden vinden plaats zonder toeschouwers. Het ski-alpine circus scheidt evenementen voor mannen en vrouwen, evenals snelheid en technische disciplines strenger dan ooit tevoren. Bij schansspringen heerst de angst voor inreisverboden. Andere sporten zoals shorttrack hebben hun hele seizoen al afgelast.

ISPO.om geeft een overzicht van de belangrijkste wintersporten, hun seizoensplannen en de topfavorieten bij mannen en vrouwen.

Alpine skiën

Als eerste van de grote wintersport begint de Alpine Ski World Cup al op 17 oktober in Sölden (Oostenrijk). Het seizoen eindigt van 17 tot en met 21 maart in Lenzerheide (Zwitserland). Het hoogtepunt van het seizoen is het wereldkampioenschap skiën in Cortina d’Ampezzo (Italië) van 8 tot 21 februari. Om het aantal deelnemers met het oog op de Corona-pandemie zo laag mogelijk te houden, worden de wedstrijden voor mannen en vrouwen zoveel mogelijk op verschillende locaties gehouden. Daarnaast worden snelheids- en technische evenementen apart gehouden.

Bij de mannen zijn de topfavorieten het Noorse duo van titelverdediger Aleksander Aamodt Kilde en Henrik Kristoffersen en de Fransman Alexis Pinturault. Oostenrijk heeft twee topvliegers met Matthias Mayer en Vincent Kriechmayr, Zwitserland met Beat Feuz en Mauro Caviezel die strijden om de grote kristallen bol.

De Amerikaanse ster Mikaela Shiffrin wil terugkeren naar de top in de damesrace, maar moet vanwege een blessure de Sölden Opener uitzitten. Ze moet voorbij de Italiaanse titelverdediger Federica Brignone komen. Slalomas Petra Vlhova uit Slowakije maakt ook kans. Zwitserland heeft niet minder dan vier kandidaten voor raceoverwinningen met downhill-specialist Corinne Suter, Wendy Holdener, Lara Gut-Behrami en Michelle Gisin.

Biatlon

Het WK-seizoen begint op 27 november in Kontiolahti, Finland en eindigt op 21 maart in Oslo.

Vanwege de coronapandemie vinden in januari de twee Duitse World Cups plaats in Oberhof. Oorspronkelijk zou het tweede evenement plaatsvinden in Ruhpolding. Het hoogtepunt van het seizoen zijn de wereldkampioenschappen biatlon in Pokljuka, Slovenië, die gepland staan van 9 tot 21 februari 2021.

Na het einde van de carrière van Martin Fourcade is regerend wereldbekerkampioen Johannes Thingnes Boe de enige topfavoriet in het herenenkelspel. Met het WK derde van vorig seizoen, Quentin Fillon Maillet, evenals Emilien Jacquelin en Simon Desthieux, heeft Frankrijk nog steeds een aantal topsporters.

Bij de dames is de Italiaanse Dorothea Wierer de topfavoriet als titelverdediger. Haar achtervolgers vorig jaar waren Tiril Eckhoff (Noorwegen), Denise Herrmann (Duitsland) en Hanna Öberg (Zweden).

Ski springen

De wereldbeker skispringen begint op 21 november in Wisla, Polen. Het laatste evenement is skivliegen in Planica, Slovenië, op 28 maart 2021 en het Wereldkampioenschap skispringen vindt plaats in Oberstdorf van 27 februari tot 6 maart.

De evenementen vinden plaats als atleten uit ten minste zeven van de tien toplanden kunnen deelnemen. De teams uit Japan, de VS en Canada zullen de hele winter in Europa doorbrengen om toegangsproblemen door het coronavirus te voorkomen.

Met zijn furieuze tweede helft van het seizoen 2019/20 heeft de Oostenrijker Stefan Kraft zichzelf tot wereldbekerkampioen gekroond. Nu begint hij het nieuwe seizoen als een van de topfavorieten. Ook de Duitser Karl Geiger, Ryoyu Kobayashi uit Japan en winnaar van het Four Hills Tournament Dawid Kubacki (Polen) zijn potentiële Wereldbekerwinnaars. Verder zijn er veteraan Kamil Stoch (Polen), de Oostenrijkse kampioen Gregor Schlierenzauer en de nummer twee van het Four Hill Tournament Marius Lindvik (Noorwegen).

In het dames enkelspel zijn titelverdediger Maren Lundby (Noorwegen) en haar twee grootste concurrenten van het voorgaande seizoen uit Oostenrijk, Chiara Hölzl en Eva Pinkelnig, de favorieten. De Duitse Katharina Althaus en de Japanse recordwinnaar Sara Takanashi behoren tot de uitgebreide favorietenkring.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button