ActiviteitenBackpacken

Hoe stel ik mijn backpack af

Je wilt een mooie tocht gaan maken en je haalt je rugzak weer uit de kast. Of hebt je hiervoor een mooie nieuwe backpack gekocht, maar ben je de uitleg van de verkoper vergeten. Hieronder vertellen we in 4 stappen hoe je jouw rugzak goed kan afstellen, zodat je tas klaar is voor het avontuur van je leven.

Stap 0 – Het inpakken van je rugzak

Het inpakken van je rugzak is een cruciaal onderdeel van het afstellen van je backpack. Het goed indelen van je tas kan een groot verschil maken in comfort en balans en moet niet worden onderschat.

Stap 1 – Alle afstelbanden los

Zorg dat je alle afstelbanden los maakt. Dit zorgt ervoor dat jij je rugzak afstelt op het huidige gewicht en indeling. Dit is erg belangrijk. Hangt je tas nu ergens op je billen, dan ben je klaar voor de volgende stap

Stap 2 – Heupband ALTIJD eerst

Je wilt het gewicht van de tas zo gemakkelijk mogelijk dragen tijdens je wandeling. De heupband van je tas is daarbij je allerbeste vriend. Deze zorgt er namelijk voor dat het gewicht primair komt te steunen op je heupen. Op deze manier voorkom je dat het gewicht alleen op je schouder hangt, wat een heel scala aan ongemakheden, klachten of zelfs blessures voorkomt.

Maak de verstelband los en sluit de gesp. Plaats de heupstukken van de band nu op je heupen. De bovenkant van de heupband ter hoogte van de bovenkant van je heupband is een goed richtpunt, maar dit kan per persoon iets verschillen. Voorkom dat je de heupband te ver boven je heupen afstelt. Je wilt dat het gewicht leunt op het bot en niet in je zij, wat erg gevoelig is. Dit geldt vooral voor grote tassen (30 liter of meer). De meeste daypacks zijn niet lang genoeg om tot het heupbot te komen, maar daar zit ook veel minder gewicht in.

Als je een fijne plek hebt gevonden voor je heupband gebruik je de verstelbanden om de heupband aan te trekken. Als laatste stap trek je de kleine stabilisatiebanden aan, die de heupband met de tas verbinden. Dit zorgt ervoor dat de tas stevig vastzit aan de heupband en dus niet gaat schommelen tijdens het lopen.

Het klopt nu dat je tas heel erg naar achteren hangt. Op naar stap 3.

Stap 3 – De schouderbanden

Trek de verstelbanden onderaan de schouderband aan door deze naar beneden richting je nieren te trekken. Het belangrijkste waar we bij de schouderbanden op moet letten is of er ruimte is tussen de schouderbanden en uw rug. Als dat zo is controleer dan of de aanhechting van de schouderbanden aan de tas niet te hoog zit. De meeste tassen zijn tegenwoordig hierop af te stellen, maar niet allemaal. Is de positie verstelbaar dan kunt u de afstand van de schouderbanden tot de heupband iets korter maken. Is de positie niet verstelbaar dan kunt u beter een kleinere maat tas proberen. Let hier dus al goed op tijdens de aankoop van je tas.

Je kan goed een spiegel gebruiken om te kijken of de schouderband de curve van je schouders volgt en dus of hij goed is afgesteld. Als je dit gelukt is, ben je klaar voor de laatste stap.

Stap 4 – Last but not least; de load- lifters

De loadlifters zorgen ervoor dat de balans van het gewicht juist wordt bepaald. De loadlifters zijn de kleine verstelbandjes bovenop de schouders die de schouderband met de bovenkant van de tas verbinden. Trek je deze bandjes strak aan, dan helt de tas richting je lichaam en daarmee ook de balans. Laat je de bandjes los hangen, dan helt de tas naar achteren.

Idealiter wil je, op een vlak pad, dat je tas rechtop staat. De verstelbandjes op spanning te trekken is vaak genoeg. Als je op een helling loopt, omhoog of omlaag, kan het losmaken of juist aantrekken van de bandjes fijner zijn voor je evenwicht. Dit is een leuk experiment tijdens je wandeling.

Extra stap – de borstband

Je kan je borstband, indien gewenst, aantrekken. Deze is gemaakt om de schouderbanden met elkaar te verbinden. Dit kan soms fijn zijn, omdat je hiermee de druk op je schouders kan verplaatsen. Zeker bij een lange, onaangebroken tocht kan dit erg fijn zijn. Tevens kan het effect hebben op de schuring van de schouderbanden onder de oksels.

Je backpack is helemaal klaar voor je wandeltocht. Veel plezier!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button