ActiviteitenBackpacken

Hoe pak ik mijn backpack goed in.

De belangrijkste regel voor het inpakken van je backpack is: ‘Neem niets overbodigs mee!’ Hoe lichter je jouw tas kan maken, hoe beter en comfortabeler je rugzak te dragen is. Denk dus heel goed na wat je wel en niet nodig hebt. Daarnaast is het aspect tijd ook belangrijk, één dag of langer is bepalend voor wat je mee moet nemen.

Het zwaartepunt van de tas wil je zo dicht mogelijk bij je lichaam houden. Als je veel op vlakke paden loopt is het fijn om het zwaartepunt meer op schouderhoogte te brengen. Loop je veel op moeilijke trajecten (bergtochten en hellingen) dan is het fijn om het zwaartepunt meer richting je heupen te brengen. Hierdoor verlies je minder snel je evenwicht, doordat je ter compensatie iets meer naar voren gebogen loopt.

We pakken je paklijst als volgt in:

  • Slaapzak, donzen kleding en andere zachte voorwerpen in het onderste compartiment. Dit drukt direct op je onderrug en heupen en het is dus een verademing als dat een zacht voorwerp is en niet een paar schoenen.
  • Zware uitrusting, zoals een tent, kookartikelen en je dikke jas, zo dicht mogelijk tegen je rug aan in het hoofdcompartiment.
  • Middelzware artikelen waar je relatief makkelijk bij wilt kunnen in het hoofdcompartiment om en bovenop je zware uitrusting. Hierdoor kun je hier makkelijk bij, maar blijft het gewicht zo dicht mogelijk bij je lichaamszwaartepunt.
  • Het bovenste compartiment wordt gebruikt voor je lichtste artikelen waar je vaak en makkelijk bij wilt kunnen. Hier vallen een kaart, je zonnebril onder. Let op: Stop hier géén waardevolle spullen in! Als jij je backpack even neerzet, is dit voor dieven de makkelijkste plek om te graaien. Dus stop je mobiel en portemonnee altijd op je lichaam onder je kleding of in je tas zo dicht mogelijk bij je rug en zover mogelijk weg van ritsen.

Probeer tenslotte zo min mogelijk buiten je tas te hangen. Dit verstoort de balans van de tas en kan gemakkelijk achter takken blijven hangen.

Supertip: Gebruik opbergzakken om je tas overzichtelijk te houden. Hierdoor hoef je niet in je hele tas te graven voor een schone onderbroek, maar pak je de opbergzak, waar deze netjes bij elkaar zijn bewaard. Verzin voor je zelf een handige organisatie met opbergzakken. Denk hierbij wel aan je gewichtsverdeling.

Nu je weet wat je moet meenemen is het zaak om je rugzak goed af te stemmen. Over hoe je dat doet lees je op onze blog, Zo stel je je rugzak af.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button